Ozark is a portfolio theme designed for all types of creative websites. It was built based in the latest trends in design style and typography choices.

Address

63739 Street B:9 City, Country

Phone

1-900-333-333

Email

ozark@gradastudio.com

kouzla kakaa

Kouzla ceremoniálního kakaa

Kakao v ceremoniální kvalitě obsahuje řadu velmi příznivých látek pro náš organismus mající vliv nejen na naše fyzické tělo, ale i náš vnitřní stav, vnímání a prožívaní. Obsahuje mimo jiné molekuly blaženosti (anandamid), molekuly lásky (fenylethylamin) minerály jako hořčík, zinek a chrom. Blaho obsažené v ceremoniálním kakau je rozepsáno v následujících řádcích.

Anandamid – Molekula blaženosti
Ananda v sanskrtu označuje pocit dokonalé a nejvyšší blaženosti a opravdové a trvalé radosti. Anandamid je endogenní kanabinoid. Anandamid v nás vyvolává pocity štěstí, uvolnění a radosti. V našem těle se uvolňuje zejména po fyzické zátěži a je tedy zodpovědný za euforii, kterou zpravidla pociťují běžci po maratonu . Kakao je jedinou rostlinou, ve které byl dosud anandamid nalezen. Kakao navíc obsahuje látky, které zabraňují rozkladu anandamidu a poskytují déle trvající potěchu.

Hořčík
Hořčík je důležitý pro uvolnění svalů, detoxikaci organismu a odkyselení. Snižuje bolestivost, zklidňuje nervy a díky svému svalově relaxačnímu účinku je nápomocný i při menstruačních křečích. Podporuje zdravý vývoj kostí a zubů. Hořčík aktivuje enzymy, které pomáhají nervovým buňkám mobilizovat uloženou energii. Zvyšuje funkci mozku, což je vnímáno jako zvýšená pozornost a duševní jasnost. Jako základní minerál otevírá více než 300 detoxikačních procesů. Koncentrace hořčíku je v srdci 18x vyšší než v krevním řečišti. Hořčík a antioxidanty působí přímo na srdce, takže to, že kakao otevírá srdce, lze považovat za fakt.

Theobromin
Theobromin je molekula podobná kofeinu, která je v kakau obsažena ve vysoké koncentraci a silně působí na kardiovaskulární systém. Theobromin je jednou z látek, které fyzicky podporují srdce otevírající účinky kakaa. Srdeční funkce a průtok krve jsou zvýšeny. Theobromin rozšiřuje cévy a uvolňuje svaly. Theobromin má také silný účinek na játra. Stimulační účinek odpovídá asi čtvrtině stimulantu kofeinu. Na rozdíl od kofeinu má jemnější a delší výdrž a má také účinek na zlepšení nálady. Kakao sice obsahuje kofein, ale v mnohem nižší dávce.

Antioxidanty – Flavonoidy
Surové kakao obsahuje více antioxidantů než kterákoli jiná rostlina. Antioxidanty zlepšují srdeční činnost a snižují krevní tlak. Čistí tělo od tzv. „volných radikálů“, vysoce reaktivních kyslíkových sloučenin (odtud název antioxidanty), které jsou spojovány se stárnutím buněk a řadou závažných onemocnění, jako je rakovina. Flavonoidy jsou antioxidanty, které jsou obsaženy zejména v kakau. Vážou volné radikály, čímž chrání buněčné stěny před „porézností“. Antioxidantům se proto připisuje omlazující účinek. Antioxidanty navíc čistí cévy. Tepny se stávají pružnějšími a ředí krev, což snižuje krevní tlak. Superpotraviny s vysokým obsahem antioxidantů, jako je kakao, zesilují účinky superbylin, jako jsou medicinální houby (reishi, cordyceps, chaga), dále vilkakora, lapacho a další. Kakao také potencuje spirulinu, chlorellu a další modrozelené řasy.

Tryptofan – aminokyselina zlepšující náladu
Tryptofan je živina zlepšující náladu a nezbytná pro produkci serotoninu. Pomáhá při snižování úzkosti a stresu. Tryptofan je velmi citlivý na teplo, a proto se kakao nesmí vařit, aby se plně rozvinul jeho účinek.

FEA – Molekula lásky
Fenylethylamin (FEA) je neurotransmiter, který se přirozeně uvolňuje v našem těle, když jsme zamilovaní. Ve vysoké koncentraci se nachází v mozku šťastných lidí. Sexuální interakce a orgasmus jsou také spojeny s vysokými hladinami FEA. FEA vyvolává euforii. Pomáhá nám také být pozornějšími a soustředěnějšími. To nám umožňuje užít si okamžik a zapomenout na čas. Také jsme méně rozptýleni a snižuje se pocit hladu. FEA je obsažen ve velkém množství v kakau – ale pouze v nepražených, nevařených bobech nebo syrové kakaové pastě. Protože jde o molekulu velmi citlivou na teplo, rozkládá se v procesech, kterými kakao prochází při výrobě čokolády. FEA se nachází pouze ve dvou potravinách: kakau a modrozelených řasách.

Serotonin
Serotonin, často nazývaný „hormon štěstí“, je jedním z nejdůležitějších neurotransmiterů v lidském mozku a lze jej nalézt v kakau. Kakao navíc obsahuje také látky, které jsou nezbytné pro vlastní tvorbu nebo stimulaci serotoninu v těle, jako je tryptofan. Serotonin tvoří náš přirozený stresový štít.

Oxytocin
Oxytocin je často označován jako „hormon vazby“, protože hraje důležitou roli při porodu a novorozeneckém bondingu, ale také ve všech ostatních formách pozitivní sociální interakce. Souvisí s pocity lásky, důvěry a vnitřního klidu. Kromě toho se také předpokládá, že oxytocin má sexuálně stimulující účinek.

Monoamin oxidáza (MAO)
Kakao obsahuje látky, které inhibují enzym monoaminooxidázu (MAO). MAO jsou zodpovědné za rozklad řady neurotransmiterů, včetně: serotoninu a dopaminu. Inhibitory MAO proto vedou ke zvýšení těchto mediátorových látek v mozku. To je často spojeno s pocity štěstí a pozitivní nálady. Uměle vyrobené inhibitory MAO se často používají jako antidepresiva. Kakao lze tedy považovat za přirozený zlepšovač nálady. Inhibitory MAO jsou obsaženy v mnoha psychedelicky aktivních rostlinách. Inhibitory MAO jsou také schopny aktivovat psychedelické látky, jako je DMT. Někteří lidé vidí v kakau psychoaktivní, ale ne psychedelické vlastnosti. Užívání inhibitoru MAO ve vysoké koncentraci může mít vedlejší účinky. Ceremoniální kakao by se proto nemělo kombinovat s antidepresivy nebo jinými léčivými rostlinami obsahujícími inhibitory MAO (jako je ayahuasca).

Chrom a zinek
Mezi další klíčové stopové prvky nacházející se v kakau patří chrom, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, a zinek, který hraje důležitou roli v procesu růstu, ukládání inzulínu, syntéze bílkovin a produkci spermií. Posiluje také imunitní systém.

Zdroj: Mama Cacao