Ozark is a portfolio theme designed for all types of creative websites. It was built based in the latest trends in design style and typography choices.

Address

63739 Street B:9 City, Country

Phone

1-900-333-333

Email

ozark@gradastudio.com

Co všechno je třeba odložit

Indie, Goa. Několik let zpátky, jsem na lekci jógy. Je horko a vítr profukuje skrz náš jógový prostor, umístěný na střeše domu obklopeného palmami. Náš guru nám jako každý den předává instrukce. Den po dni stejné instrukce – be floppy and relaxed, let go, find your way to dandasana. Když už delší dobu držíme svá těla v balanční pozici (prkno) je opět slyšet jeho klidny hlas: “just relax, let go…”, jeden ze spolucvičenců to nevydrží a hlasitě procedí „shut up, yogi!„.

Indie, o dalších několik let později jsem opět v jógovém sále, tentokrát na jiném místě, s jiným učitelem, místnost je zastřešená a stinná, s příjemnou teplotou. Můj učitel mě navádí jak se dostat do jógové pozice. Pozice mi přijde krkolomná, uvnitř zažívám frustraci a lehkou naštvanost. V tom mi učitel s klidem v hlase řekne „let go„, to moji mysl vyprovokuje ještě víc “jak mám asi v týhle šílený ásaně let go”, běží mi hlavou. Vnitřní frustrace se stupňuje. A pak se stane něco, co nečekám. S dalším výdechem pustím svou snahu, frustraci, prostě to všechno pustím a ve vteřině s obrovskou lehkostí se moje tělo do té pozice dostane samo. Bez jakéhokoliv úsilí. Cítím obrovskou vděčnost za to poznání a respekt ke svému učiteli.

O několik dalších let později. Tentokrát jsem ve Švédsku, už to není o jógových ásanách, nyní je to spíše jnana jóga, jóga poznání, pochopení. Moje mysl se snaží uchopit a zaškatulkovat právě nabyté poznání. Opět slyším z úst svého průvodce, tentokrát s pobavením v hlase, “just relax”, a znovu přichází známa reakce – frustrace. „Snažím se tu na něco přijít, na smysl všeho, konečně to pochopit, jak zachránit sebe a svět, dostat se ze samsáry, najít pravdu, svobodu, tu ultimátní – a mám místo toho just relax??? Hrrrrrr“. O pár momentů později ke mně dorazí skutečný význam toho sdělení, just relax. Aaaaaaaammm. Uvolním se a všechno tam je. A tím myslím ÚPLNĚ všechno. Svoboda, prostor, smysl i nesmysl všeho, klid. A opět cítím nesmírnou vděčnost, která nemá hranice.

„You are eligible because you are. You need not merit truth. It is your own. Just stop running away by running after. Stand still, be quiet.“

Nisargadatta Maharaj

“Jste způsobilí, protože jste. Nemusíte si pravdu nijak zasloužit. Je vaše. Jenom se od ní přestaňte vzdalovat tím, že se za ní budete hnát. Zůstaňte v klidu, v tichosti.”

Nisargadatta Maharaj